Dane są długości d1 i d2
Kasik: Przekątnych czworokąta wypukłego oraz jego pole P. Oblicz miare kąta przecięcia przekątnych
jeśli: P=3 m2, d1= √6 m d2 = √8m
8 mar 17:16
Basia:

β=180−α
z =
√6−x
t =
√8−y
| | 1 | |
P = |
| *[ xysin β + yzsin α + ztsin β + xtsin α] |
| | 2 | |
2P = x*y*sin(180−α)+y*(
√6−x)*sinα + (
√6−x)(
√8−y)*sin(180−α) + x(
√8−y)*sinα
sin(180−α) = sinα
6 = sinα*[ xy + y
√6 − xy +
√48 −
√6y −
√8x + xy + x
√8−xy ]
6 =
√48*sin α
| | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | | 3√3 | | √3 | |
sinα = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √48 | | √16*3 | | 4√3 | | 2√3 | | 2*3 | | 2 | |
α = 60
o
β = 120
o
8 mar 17:50
Kasik: Dziękuje ale czy jest jakiś łatwiejsze rozwiązanie?
8 mar 20:57
Basia: nie wiem
8 mar 21:00
Eta:
| | 1 | | √3 | |
to |
| *√6*√8*sinα=3 ⇒ 2√3sinα=3 ⇒ sinα= |
| |
| | 2 | | 2 | |
to α=60
o lub α= 120
o
8 mar 21:02
Eta:
Pole czworokąta wypukłego jest równe
połowie iloczynu długości przekątnych przez sinus kąta między tymi przekątnymi
8 mar 21:19