Odpowiedz to 4piS(7p{3}-12)
Kasia: Wyznacz pole powierzchni kuli wpisanej w stozek, ktorego przekrojem osiowym jest trojkat
rownoramienny o polu S i najwiekszym kacie rownym 120°
8 mar 16:22
Basia:
| | 1 | | 1 | |
S = U{1}[2}*2h*R + |
| *2h*R + |
| *2h√3*R |
| | 2 | | 2 | |
S = hR(1+1+
√3) = hR(2+
√3)
S = h
√3*h
S = h
2√3
h
2√3 = hR(2+
√3)
h
√3 = R(2+
√3)
| | h2*3 | | h2*√3*√3 | |
P=4πR2 = 4π* |
| = 4π* |
| = |
| | (2+√3)2 | | 4+4√3+3 | |
| | S√3 | | S√3(7−4√3) | |
4π* |
| = 4π* |
| = |
| | 7+4√3 | | 49−16*3 | |
4π*S(7
√3−12)
8 mar 17:02
Kasia: Dziekuje bardzo, a wiesz moze jak rozwiazac: Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego
trojkatnego ma dlugosc a, a krawędź boczna 2a. Wyznacz promien kuli wpisanej w ten ostoslup
8 mar 17:13
Basia:

y
2+h
2=(2a)
2
| | 12a2 | | a2 | | 11 | |
h2 = |
| − |
| = |
| {3} |
| | 3 | | 3 | | a2 | |
z podobieństwa masz
Rh = x(h−R)
Rh = xh − xR
Rh+Rx = xh
R(x+h) = xh
podstaw wyliczone x i h, dokończ obliczenia
8 mar 17:34
Kasia: Dziekuje Ci bardzo za pomoc
8 mar 19:07