b | ||
sin γ = | ||
2a |
√4a2−b2 | ||
cosγ= √1−b2/(4a2) = | ||
2a |
2b*√4a2−b2 | b√4a2−b2 | |||
sinα = sin(2γ) = 2sinγ*cosγ = | = | |||
4a2 | 2a2 |
a | ||
sinα= | ||
x |
a | ||
x = | ||
sinα |
a2 | a2 | 4a2 | ||||
P = x2*sinα = | *sinα = | = | ||||
sin2α | sinα | b√4a2−b2 |
e*f | ||
P(rombu)= | ||
2 |
a | a | b | ||||
w ΔDEB : e= | = | i sinα= | ||||
sinβ | cosα | 2a |
b2 | √4a2−b2 | |||
to cos2α=1−sin2α= 1− | ⇒ cosα= | |||
4a2 | 2a |
2a2 | ||
więc e= | ||
√4a2−b2 |
e | a | 2a2 | ||||
w ΔABS : | =tgα ⇒ f= | to f = | ||||
f | sinα | b |
1 | 2a2 | 2a2 | ||||
P(rombu) = | * | * | ||||
2 | b | √4a2−b2 |
4a4 | ||
P= | ||
b√4a2−b2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |