równanie rozpisałem jako uk. równań, ale nie znalazłem takiego y=a co ma 3 rozw.
matematyczna panika : Dla jakich wartości parametru a równanie:
| |x| − 2 + a | = 3 ma dokładnie 3 pierwiastki
8 mar 13:32
Jerzy:
⇔ |x| = −2 + a = 3 lub |x| = 2 + a = − 3
⇔ |x| = 5 − a lub |x| − a − 1
Jeśli: a = 5 , to drugie równanie nie ma rozwiązania
Jeśli: a = −1 , to pierwsze równanie ma dwa , a drugie jedno.
8 mar 13:38
Jerzy:
druga linijka: |x| = 5 − a lub |x| = −a −1 oczywiście.
8 mar 13:39
aniabb:
![rysunek](rys/137791.png)
jak widać na obrazku niebieską trzeba podnieść o 1 żeby dotykała się z zieloną w 3 miejscach
więc a=1
8 mar 13:39
matematyczna panika : dziękuję
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
zaraz przeanalizuję i wyłapię swój błąd
8 mar 13:41
aniabb: a no tak..nie włożyłam w moduł
8 mar 13:41
Jerzy:
Dla a = 1 , drugie równanie nie ma rozwiazań.
8 mar 13:50