FUNKCJE
bluee: | | √x2+8x+16 | | √9−6x+x2 | |
Uzasadnij, że zbiorem wartości funkcji f(x)= |
| − |
| jest zbiór |
| | x+4 | | x−3 | |
{0,2}.
Po zastosowaniu wzorów skróconego mnożenia i skróceniu wyszło mi, że f(x)=2, ale nie wiem kiedy
ma wyjść 0. Dla x=−4 i x=3, ale to punkty spoza dziedziny.
8 mar 13:27
Jerzy:
A jakim to cudownym sposobem wyszło Ci f(x) = 2 ?
Pewnie dla Ciebie: √(x+4)2 = x + 4 , nieprawdaż ?
8 mar 13:33
bluee: | | x+4 | | 3−x | |
Tak. f(x)= |
| − |
| =1−(−1)=2 Coś źle? |
| | x+4 | | x−3 | |
8 mar 13:35
bluee: Chodzi ci o
√(x+4)2=|x+4|
8 mar 13:37
Jerzy:
13:37 , to jest poprawnie
8 mar 13:39
bluee: Dzięki
8 mar 13:42
bluee: Dla x∊(−∞,−4) wychodzi mi f(x)=−2...
8 mar 13:50
bluee: Dla x∊<−4,3) f(x)=0
Dla x∊<3;∞) f(x)=2
8 mar 13:53
bluee: Co robię źle w pierwszym przedziale ?
8 mar 13:53
Jerzy:
Nie.
| | |x+4| | | |x−3| | |
f(x) = |
| − |
| , |
| | x+4 | | x−3 | |
Dla: (−
∞;4)
| | −(x+4) | | −(x−3) | |
f(x) = |
| − |
| = −1 + 1 = 0 |
| | x+4 | | x−3 | |
8 mar 13:55
bluee: | | |x+4| | | |3−x| | |
Ale f(x)= |
| − |
| |
| | x+4 | | x−3 | |
8 mar 13:59
bluee: Czy |3−x|=|x−3| ?
8 mar 14:03
Jerzy:
To nie ma znaczenia...|x − 3| = |3 − x| .... teraz dla x < −4 masz: |3 − x| = 3 − x
| | 3 − x | |
i oczywiście: |
| = −1 , czyli f(x) = −1 −(−1) = −1 + 1 = 0 |
| | x − 3 | |
8 mar 14:03
Jerzy:
O właśnie...sama to zauważyłaś.
8 mar 14:04