proszę o rozwiązanie
Anna: rozwiąż równanie
1) sin
2x (sin
2x + 2cos
2x) = cos
2x(2 − cos
2x)
8 mar 12:40
aniabb: sin2x (sin2x + 2cos2x) = cos2x(2 − cos2x)
sin4x + 2sin2xcos2x +cos4x = 2cos2x
(sin2+cos2)2= 2cos2x
1= 2cos2x
cos2x =1/2
cosx=√2/2 lub −√2/2
8 mar 12:45
aniabb: drugie
1−cos8x=0
cos8x=1
8x= 2kπ
x=kπ/4
8 mar 12:47
Anna: dziękuję
8 mar 15:57
the foxi:
W drugim trzeba jeszcze zaznaczyć, że 1+tgx≠0
tgx≠−1
| | kπ | | π | |
Ostatecznie x= |
| ∧ x≠− |
| +kπ |
| | 4 | | 4 | |
8 mar 16:30
Vika: Dlaczego pomijamy dziedzinę tangensa?
28 kwi 13:48
Podstawy Geometrii:
Bo mianownik nie może równac sie zero (nie ma dzielenia przez zero)
28 kwi 14:10