Ciag z logarytmami
BARTEG: Dla jakich x liczby log2, log(2x −2), log(2x +10) sa kolejnymi wyrazami ciagu atytmetycznego.
Oblixz roznice tego ciagu
8 mar 09:21
Jerzy:
1) Ustal dziedzinę.
2) Warunek: 2log(2x − 2) = log2 + log(2x + 10) ⇔ log(2x − 2)2 = log[2*(2x + 10)]
8 mar 09:30
BARTEG: Czy moglby mi pan to zrobic gdyz potrzebuje tego zadanka na juz
8 mar 09:32
kochanus_niepospolitus:
"na już" ... u la la ... to już siadam i robię Ci gotowca (ironia)
8 mar 09:36
BARTEG: Po prostu nie mam pojecia jak to zrobic a jest mi to potrzebne na juz, eh
8 mar 09:37
kochanus_niepospolitus:
ewentualnie zrobię jeden krok dalej niż zostawił to Jerzy:
log(2x−2)2 = log[2*(2x+10)] ⇔ (2x − 2)2 = 2*(2x+10)
8 mar 09:37
Janek191:
( 2
x − 2)
2 = 2*(2
x + 10)
(2
x)
2 − 4*2
x + 4 = 2*2
x + 20
(2
x)
2 − 6*2
x − 16 = 0
t = 2
x > 0
t
2 − 6 t − 16 = 0
Δ = 36 − 4*(−16) = 36 + 64 = 100
√Δ = 10
| | 6 − 10 | |
t = |
| = − 4 < 0 − odpada |
| | 2 | |
lub
wiec
2
x = 8 = 2
3
x = 2 − należy do dziedziny ( 2
2 − 2 > 0 i 2
2 + 10 > 0
=====
8 mar 09:38
Janek191:
Czyżby sprawdzian ?
8 mar 09:39
BARTEG: Zadanie na nastepna lekcje, dziekije Janku uratowales mnie
8 mar 09:42
Janek191:
Oczywiście x = 3

8 mar 09:42