wielokąty
Kasia: n−kąt wypukły ma o 24 więcej przekątnych niż wielokąt wypukły o n−3 wierzchołkach
Ile boków mają te wielokąty ? i ile mają przekątnych?
8 mar 00:25
aniabb: n(n−3)/2 =(n−3)(n−6)/2 +24
n(n−3) =(n−3)(n−6) +48
(n−3)(n−n+6)=48
n−3=8
n=11
8 mar 00:29
Eta:
11−kąt ma 44 przekątne
i 8−kąt ma 20 przekątnych
8 mar 00:29
aniabb: 11−stokąt ma 44 przekątne ... 8−miokąt ma 20 przekątnych
8 mar 00:30
Eta:
8 mar 00:32
aniabb:
8 mar 00:41
Eta:
8 mar 00:56
Zielona_Budka:
8 mar 07:33
Janek191:
Najlepsze życzenia z okazji Dnia Kobiet
8 mar 09:16