1 | ||
a0=− | ||
4 |
1 | ||
∑n=0∞anxn+ | −4x=x2∑n=0∞anxn | |
4 |
1 | ||
A(x)+ | −4x=x2A(x) | |
4 |
1 | ||
A(x)(1−x2)=− | +4x | |
4 |
| |||||||||||
A(x)= | |||||||||||
(1−x)(1+x) |
| A | B | ||||||||||||
= | + | |||||||||||||
(1−x)(1+x) | 1−x | 1+x |
1 | ||
A(1+x)+B(1−x)=− | +4x | |
4 |
1 | ||
A+B=− | ||
4 |
15 | ||
2A= | ||
4 |
1 | ||
B=− | −A | |
4 |
15 | ||
A= | ||
8 |
17 | ||
B=− | ||
8 |
| 15 | 1 | 17 | 1 | ||||||||||||
= | − | |||||||||||||||
(1−x)(1+x) | 8 | 1−x | 8 | 1+x |
15 | 17 | |||
A(x)= | (∑n=0∞xn)− | (∑n=0∞(−1)nxn) | ||
8 | 8 |
15 | 17 | |||
an= | − | (−1)n | ||
8 | 8 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |