kombinatoryka
Szczeniak: | | | | | | | |
Wykaż, że jeśli k∊N, n∊N i k<n, to | + | = | |
| | | | |
7 mar 23:51
Eta:
| | n! | | n! | |
L= |
| + |
| = |
| | k!(n−k)! | | (k+1)!(n−k−1)! | |
| | n!(k+1)+n!(n−k) | | n!(k+1+n−k) | | (n+1)! | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | (k+1)!(n−k)! | | (k+1)!(n−k)! | | (k+1)!(n−k)! | |
8 mar 00:14
Eta:
Dla jasności
| | | | (n+1)! | | (n+1)! | |
bo P= | = |
| = |
| =L |
| | | (k+1)!(n+1−k−1)! | | (k+1)!(n−k)! | |
8 mar 00:17
Adamm:
{1, ..., n+1}
podzbiory k+1 możemy wybrać tak
| | | |
wybieramy ile możemy, i mamy | |
| | |
ale możemy też tak
dzielimy je na te które zawierają n+1 i nie zawierają
| | | |
tych co nie zawierają będzie | |
| | |
zatem mamy
8 mar 00:26
Adamm: k+1 elementowe, oczywiście
8 mar 00:26
Eta:
I co
Szczeniak? "zamknęli " Cię w budzie ?
8 mar 00:26
Szczeniak: Nie rozumiem co zaszło w pierwszej linijce tzn w lewej stronie równania po rozpisaniu symbolu
newtona :<
8 mar 00:33
Adamm: a mój dowód rozumiesz?
8 mar 00:36
Szczeniak: Nie, ale nawet nie mam siły się w ten dowód zagłębiać :< mniejsze zło to dla mnie metoda
rachunkowa, ale dzięki wielkie za chęć pomocy

wybacz
8 mar 00:39
Szczeniak: Eta, już rozumiem, wspólny mianownik, dziękuję ślicznie
8 mar 00:45
Eta:
I o to chodziło
8 mar 00:54