planimetria
mk: Dłuższa podstawa trapezu prostokątnego ma długość a, krótsza zaś długość b. Wykaż, że odległość
| | ab | |
punktu przecięcia przekątnych trapezu od krótszego ramienia jest równa |
| . Obrazka nie |
| | a+b | |
zrobie, bo nie wiem jak tu się to robi. Jak ktoś chce się pobawić z tym zadaniem z góry
dziękuje.
Ja próbowałam zrobić to przez podobieństwo trójkątów zawierających boki a i b, a potem z
twierdzenia Talesa (tak podpowiadał internet), ale szukany x wyszedł mi równy a, więc coś się
nie zgadza.
7 mar 22:32
aniabb:

ΔABS podobny do ΔCDS w skali a/b więc bok AS /SC =a/b
| (a+b)r | | ar | | ab | |
| = |
| więc x= |
| |
| b | | x | | a+b | |
7 mar 23:11
Mila:
| | b | |
1) ΔDCP∼ΔΔABP w skali k= |
| ( cecha kkk) |
| | a | |
h=h
1+h
2
| h1 | | b | | b | | a | |
| = |
| ⇔h1= |
| *h2, h2= |
| *h1 |
| h2 | | a | | a | | b | |
2)
ΔPQD∼ΔBAD⇔
e*(h
1+h
2)=h
1*a
cnw
===========
7 mar 23:15
mk: Dziękuje bardzo
7 mar 23:25
Eta:
To
aniabb "pozamiatała" w dwu linijkach
7 mar 23:30
Eta:
Mogła jeszcze użyć zamiast ar .... ak, bk
bo r −−− kojarzy się z promieniem okręgu wpisanego
7 mar 23:32
aniabb: myślałam o ramieniu trójkąta
7 mar 23:36
Eta: 
x −−− połowa średniej harmonicznej długości podstaw
7 mar 23:42