trójkąt
matma:
Miary kątów zewnętrznych trójkąta są w stosunku 6:7:11
Wykaż,że taki trójkąt jest trójkątem prostokątnym
7 mar 22:18
Mila:

α+β+γ=180 − suma katów wewnętrznych trójkąta
x− wspólna miara
12x+22x+14x=720
o
48x=720
x=15
o
α+7*15
o=180
o⇔α=75
o
β+11*15=180
o⇔β=15
o
γ+6*15
o=180
o
γ=90
o
Δ o katach 15
o,75
o,90
0.
7 mar 22:35
Krzysiek60: Moje rozumowanie bylo takie
Suma katow zewnetrzych trojakta wynosi 720o
720 : 24=30o
6*30o= 180o
suma katow zewnetrzych 180o bedzie przy kacie prostym
wiec trokat ten jest trojkatem prostokatnym
7 mar 22:37
Eta:
7 mar 23:10