aa
Aleks: Cześć. Pomoże ktoś i wytłumaczy czemu ten sposób nie działa?
| | x2+1 | | 1 | | x | |
Dane jest równanie |
| + |
| = |
| z niewiadomą x. Zbadaj dla jakich |
| | a2x−2a | | ax−2 | | a | |
wartości
a równanie a) ma dwa różne pierwiastki b) ma jeden pierwiastek
| x2+a+1 | | x | | 2 | |
| = |
| / *a(ax−2) przy zał. a≠0, a≠ |
| |
| a(ax−2) | | a | | x | |
x
2+a+1=x(ax−2)
x
2+a+1=ax
2−2x
x
2+2x+1=a(x
2−1) / :x
2−1, x≠−1, x≠1
| 2 | |
| +1=a i potem z wykresu wychodzą złe odp |
| x−1 | |
7 mar 22:05
aniabb: bo to x jest niewiadomą a "a" parametrem
7 mar 22:28
aniabb: od x2+a+1=ax2−2x
(1−a)x2+2x+a+1 = 0
i dla a≠1 liczysz deltę
Δ>0 dwa pierwiastki
Δ=0 jeden
gdy a=1 też 1 rozwiązanie
7 mar 22:31
Aleks: No w sumie tak. Tylko teraz coś mi się miesza przy tym zadaniu...
Czemu np w równaniu |x2−2x|=m mogę określić liczbę rozwiązań w ten sposób, a tutaj nie?
7 mar 22:44
aniabb: bo tu masz rozdzielone, a tam wymieszane
7 mar 22:54