procenty
olek:
Mietek przechowuje swoje oszczędności w monetach dwuzłotowych i pięciozłotowych. Dwuzłotówki
stanowią 35% jego oszczędności, a pięciozłotówek ma 26. Ile ma pieniędzy?
7 mar 22:01
aniabb: 26•5=130zł
130zł/0.65 = 200zł oszczędności
7 mar 22:04
Mila:
26*5=130 zł.
130 zł to 65 % oszczędności
2 zł to 1% oszczędności
2zł*100=200 zł − oszczędności Mietka
200−130=70 zł
70zł:2=35
Mietek ma 200zł oszczędności w tym 35 monet 2−złotowych.
7 mar 22:07
PW: Formalne podejście utrudnia sprawy proste, oto sposób formalny

:
Informacje podane w zadaniu tworzą równanie
35% kwoty oszczędności+ część w monetach 5−złotowych = kwota oszczędności.
2
.100=x.
7 mar 23:16
Eta:
I to jest to! ........
7 mar 23:43
Eta:
To jeszcze tak:
0,35x+26*5=x ⇒ 0,65x=130 ⇒ x=200
7 mar 23:46