przystawanie trojkatow
Krzysiek60: Wykaz nie korzystajaz z trygonometrii ze jesli jeden z katow ostrych trojkata prostokatnego
ma miare 30o to przyprostokatna przeciwlegla
temu kataowi rowna sie polowie przeciwprostokatnej .
7 mar 21:20
g: Narysuj trójkąt równoboczny i jedną wysokość. Zobaczysz rozwiązanie.
7 mar 21:32
Krzysiek60:

BC= CD
ΔDBc jest rownoboczny
Wobec tego ΔADB jest rownoramienny gdzie DB= AD
AD= DC stad teza
7 mar 21:44
Mila:

ΔACB' −Δsymetryczny do ΔACB względem prostej AC
ΔABB'− Δrównoboczny ⇔
AB=2a
7 mar 21:49
Krzysiek60: Dobry wieczor

Zrobilas to przez symetrie osiowa .
7 mar 21:53
Mila:
Tak
7 mar 22:11