średnia problem obliczeniowy
gonzo0604: Witam mam pewien problem obliczeniowy i nie wiem jak to wyjaśnić:
Mamy trzy kwoty jakie muszę podzielić przez inne i wyliczyć średnią:
458,50 / 10 = 45,85
18052,00 / 351 = 51,43
9228,86 / 158 = 58,41
I teraz zaczynają się schody
Jeśli policzę sumę z pierwszych kwot
458,50+18052,00+9228,86= 27739,36
Podzielimy przez drugą sumę
10+351+158=519
Otrzymamy średnią: 53,45
Ale jeśli policzymy średnią z średnich wyjdzie inny wynik:
45,85+51,43+58,41=155,69
155,69/3=51,90
Czy ktoś mi to wytłumaczy?
7 mar 20:16
PW: To są zupełnie inne twory: średnie w trzech grupach, średnia w całej zbiorowości i średnia ze
średnich.
Mówię o "grupach' i "zbiorowości", bo tak będzie wygodnie to wytłumaczyć.
Jest grupa 10 osób, które łącznie mają 458,80 zł. Średnio na osobę przypada 48,85.
W drugiej grupie liczącej 351 osób średnia wynosi 51,43 zł na osobę, w trzeciej liczącej 158
osób średnia wynosi 58,41 zł na osobę.
Jeżeli chcemy wyliczyć średnią w całej zbiorowości 10+351+158=519 osób, to liczymy
27739,36:519=53,45 zł/osobę − tyle przypada na osobę w całej zbiorowości.
Trzeci wskaźnik − "średnia ze średnich" jest dziwnym tworem, który nic nie mówi o stanie
posiadania poszczególnych osób − jest to średnia z trzech liczb i nic więcej. Tylko w
szczególnym wypadku − gdy grupy są równoliczne − średnia ze średnich jest średnią w całej
zbiorowości.
7 mar 21:39
g: Rozumiem że np. 458,50 to jest suma jakichś 10 kwot podstawowych k1+k2+...+k10.
Jeżeli interesuje Cię średnia kwot podstawowych, to pierwsza metoda jest poprawna, bo
w otrzymanej średniej każda kwota podstawowa wchodzi z jednakową wagą = 1/519.
W drugiej metodzie kwoty podstawowe z różnych grup wchodzą z różnymi wagami, np.
z pierwszej grupy z wagą (1/10)*(1/3)=1/30.
7 mar 21:53