Oblicz "fragmenty" trapezu, trygonometria
wojttttyl: Pole trapezu równoramiennego ABCD jest równe 28 cm2. Jego dłuższa podstawa AB tworzy z
ramieniem kat 45 stopni. Wiedząc, że wysokosc trapezu |DE| jest równa 2 cm, oblicz
a) długość CD − krótszej podstawy tego trapezu
b) sinus kąta BDE
Z góry dzięki
7 mar 20:16
Krzysiek60:

a= b+4
b+2=14
b=12
DB z tw Pitagorasa
7 mar 20:39
Eta:

1/ rysunek i odpowiednie oznaczenia zgodne z treścią zadania
| | 2b+4 | |
2/ P= |
| *h =28 ⇒ b+2=14 ⇒ b=12 |
| | 2 | |
3/ |EB|=14 to |DB|=
√22+142= ..=10
√2
7 mar 20:39
Krzysiek60: Przepraszam ale nie ten kąt zazanczylem .
7 mar 20:41
Eta:
Hej

Ty dobry kąt zaznaczyłeś

To ja zły zaznaczyłam
| | |EB| | |
sin(BDA)= |
| = ......... |
| | |BD| | |
7 mar 20:44
Krzysiek60: Dobry wieczor
Eta
7 mar 20:45