Oblicz granicę ciągu
Bartek: Witam serdecznie, mam do rozwiązania granicę ciągu i w pewnym momencie się zatrzymuje i nie
wiem co dalej, jeśli mógłby ktoś pomóc byłbym bardzo wdzięczny

lim
√9n2−8n+15 −3n =
n→
∞
lim
√9n2−8n+15 −3n *
√9n2−8n+15 +3n/
√9n2−8n+15 +3n =
n→
∞
lim (
√9n2−8n+15 −3n)(
√9n2−8n+15 +3n)/
√9n2−8n+15 +3n =
n→
∞
lim 9n
2−8n+15−9n
2/
√9n2−8n+15 +3n =
n→
∞
I tutaj dalej nie wiem co robić

(wiem tylko że 9n
2 się skrócą)
7 mar 20:11
Maciess: Próbowałes wyciągać największą potęge z wyrazenia pod pierwiastkiem?
7 mar 20:45
Mila:
| √9n2−8n+15−3n | | √9n2−8n+15+3n | |
lim |
| * |
| = |
| 1 | | √9n2−8n+15+3n | |
| 9n2−8n+15−9n2 | |
=lim |
| = |
| √9n2−8n+15+3n | |
| −8n+15 | |
=lim |
| = |
| n*(√9−(8/n)+(15/n2)+3) | |
| n*(−8+15/n) | | −8 | | 8 | | 4 | |
=lim |
| = |
| =− |
| =− |
| |
| n*(√9−(8/n)+(15/n2)+3) | | √9+3 | | 6 | | 3 | |
7 mar 20:51
Maciess: Dobrze, że odświeżyłem, bo już pisałem. Ale przynajmniej wiem, ze mi dobrze wyszło
7 mar 20:54
Bartek: Bardzo dziękuję za pomoc
8 mar 08:17