kąty
kasia123:

Oblicz kąty trójkąta, kiedy ten niebieski jest równy 80. Doszłam do tego, że ten na górze ma
40. I się zatrzymałam... proszę o jakieś wskazówki. Podzieliłam na trójkąty równoramienne, ale
pustka..
7 mar 19:44
kasia123: Próbowałam to robić korzystając z Tw o kącie środkowym i wpisanym,ale to zadanie brata z gim. a
tam chyba jeszcze nie maja tego tw.
7 mar 19:46
iteRacj@:

rozwiązanie bez tw. o kącie środkowym i wpisanym czyli gimnazjum
|<AOB|=80
o
|AO|=|BO|=|CO|
ΔAOB, ΔAOC, ΔBOC równormienne ⇒mają równe kąty przy podstawach
|<OAB|=|<OBA|=(180
o−80
o)*1/2=50
o
|<OAC|=|<OBC|=|<OCB|=|<OCA|=α
suma kątów w ΔABC |<OAC|+|<OBC|+|<OCB|+|<OCA|+|<OAB|+|<OBA|=180
o
4α+50
o+50
o=180
o ⇒ 4α=80
o więc α=20
o
|<ACB|=2α=40
o
|<ABC|=|<BAC|=α+50
o=70
o
7 mar 21:55