matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie
Anna:
wyznacz zbiór wartości f(x) = 3cos2x − 2cosx
7 mar 19:16
Mila:
cos(2x)=cos
2
x−sin
2
x=cos
2
x−(1−cos
2
x)=2cos
2
x−1 f(x)=3*(2cos
2
x−1)−2cosx f(x)=6cos
2
x−2cosx−3 cosx=t, |t|≤1 f(t)=6t
2
−2t−3
2
1
t
w
=
=
2*6
6
1
1
∊D ⇔f(t) ma najmniejszą wartość dla t=
6
6
1
1
1
1
2
19
f(
)=6*
−2*
−3=
−
−3=−
6
36
6
6
6
6
Największa wartość: f(−1)=6+2−3=5 f(1)=6−2−3=1 5>1
19
Z
f
=<−
,5>
6
7 mar 20:10
Anna:
dziękuję bardzo
7 mar 20:37
Mila:
7 mar 20:56
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick