Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6cm i jest
nachylona do sąsiedniej ściany bocznej pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość tego
graniastosłupa.
A więc z zaznaczonego na zielono trójkąta wyliczyłem z twierdzenia cosinusów, że x=6√3
Następnie chciałem policzyć wysokośc z twierdzenia pitagorasa ale wychodzila mi kompletna
bzdura (62=(6pi{3})2=y2)
Co interpretuję źle lub jak ruszyc dalej z tym zadaniem?
| a√3 | ||
hp= | =3 to a=......... =2√3 | |
| 2 |
| a2√3 | ||
Pp= | = ................ =3√3 | |
| 3 |