liczby całkowite
słonik: Wyznacz wszystkie punkty należące do wykresu funkcji f(x)=√3x2−12x+16 : √x2−4x+1
o współrzędnych całkowitych
Mogłabym liczyć na jakąś wskazówkę ? (piszę bez ułamka bo było nieczytelne)
7 mar 18:05
Adamm:
musi być całkowite
więc mamy x
2−4x+1=±1, ±13
x
2−4x=0 ⇒ x=0 lub x=4
x
2−4x+2=0 ⇒ brak w całkowitych
x
2−4x−12=0 ⇒ x=−2 lub x=6
x
2−4x+14=0 ⇒ sprzeczne
czyli mamy kandydatów
teraz dla każdego z nich
f(0)=f(4)=
√16=4
f(−2)=f(6)=
√4=2
czyli mamy 4 pary
7 mar 18:14
słonik: dzięki
7 mar 18:17
Adamm: zresztą x2−4x+1 nie mogło być ujemne, więc niepotrzebnie rozpatrywać −1 oraz −13,
trochę się zagalopowałem
7 mar 18:17
słonik: ale dzięki za sam sposób...dalej nie patrzyłam bo spróbuje sprawdzić czy wyjdą mi te same
wyniki
7 mar 18:42