przystawanie trojkatow
Krzysiek60:

Mamy AB= BC i ∡BAD=∡BCE
Wykaz z e trojkat BDE jest rownoramienny
Wskaz pary trojkatoe przystajacych widocznych na rysunku
ΔBCE≡ΔBAD bo
BA= BC
∡ABC wspolny dla obu trojkatow
∡BCE=∡BAD
Z rownosci tych wynika ze BD= BE wiec ΔBDE jest rownoramienny
Przystajace sa jeszcze ΔAOE i COD na podstawie KBK
∡EAO=∡OCD jako przystajace
∡AOE= ∡COD jako wierzcholkowe
AD= CE wobec tego AO= OC
7 mar 17:34
Krzysiek60: Pytanie do tego
czy moge przyjac ze z rownosci AD= CE AO= OC?
7 mar 18:29
Krzysiek60:
7 mar 20:13