RACHUNEK RÓŻNICZKOWY
bluee: Na krzywej o równaniu xy=4 obrano punkty A=(1,4), B=(2,2) i C, przy czym obydwie współrzędne
punktu C są ujemne. Wykaż, że pole ΔABC jest najmniejsze, gdy C=(−√2,−2√2).
7 mar 17:13
Janek191:

A = ( 1,4)
B = (2, 2)
→
→
Pole Δ ABC
→ →
P = 0,5* I det ( CA , CB ) I
| | 4 | | 4 | | 4 | |
P(x) = 0,5 *I (1 − x)*( 2 − |
| ) − (2 − x)*( 4 − |
| ) I = I 2 x + |
| − 6 I |
| | x | | x | | x | |
| | 4 | |
P ' (x) = 2 − |
| = 0 ⇔ x = −√2 lub x = √2 − minimum funkcji P(x) |
| | x2 | |
Wtedy
C = ( −
√2, − 2
√2)
7 mar 18:02
bluee: Co znaczy det?
7 mar 18:17
Janek191:
Wyznacznik pary wektorów.
7 mar 21:03
bluee: Kompletnie nie wiem o co chodzi w tym rozwiązaniu. Z wektorów mieliśmy tylko dwie lekcje.
7 mar 22:34
bluee: Czy można to rozwiązać inną metodą?
8 mar 11:06
Jerzy:
A czego nie rozumiesz ?
8 mar 11:28
bluee: Do momentu wyznaczenia współrzędnych wektorów jest OK. Ale nie wiem jak wyprowadzono wzór na
pole ΔABC.
8 mar 11:30
Jerzy:
To jest znany wzór na pole trójkąta. Pole trójkąta jest połową pola równoległoboku
zbudowanego na dwóch wektorach,a pole równoległoboku to po prostu wartośc wyznacznika
utworzonego ze współrzednych tych wektorów.
8 mar 11:33
bluee: Ok, teraz już łapie, DZIĘKI
8 mar 11:35