Wielomiany
Zuziiaa: 1. Wielomian W(x)=(x2−6x+9)(x2+2) jest równy wielomianowi:
a) Q1(x)=(x−3)2(x+2)2
b) Q2(x)=(x−3)2(x+2)(x−2)
c) Q3(x)=(x−3)2(x2−2)2
d) Q4(x)=(x−3)(x−3)(x2+2)
2. Wielomian W(x)=(x2−9)(x2+4x+4) jest równy wielomianowi:
a) Q1(x)=(x−9)(x−9)(x+2)2
b) Q2(x)=(x−3)(x−3)(x+2)2
c) Q3(x)=(x−9)(x+9)(x+4)2
d) Q4(x)=(x−3)(x+3)(x+2)2
7 mar 16:32
matma:
1 d)
2 d)
7 mar 16:34
the foxi:
1) x
2−6x+9=(x−3)
2
2) x
2+4x+4=(x+2)
2
działasz
7 mar 16:34
Krzysiek60: 1) x2−6x+9= (x−3)2= (x−3)(x−3) wiec ?
7 mar 16:35
Zuziiaa: W odpowiedziach się zgadza, że i tu i tu będzie d) ale jak to obliczyć ?
7 mar 16:35
Krzysiek60: 2) x2−9= (x+3)(x−3)
x2+4x+4= (x+2)2
7 mar 16:54