K
Kasia: Udowodnij ponisza nierownosc
sin2x−siny=sin(x+y)sin(x−y)
7 mar 14:07
PW: To jest nierówność, czy ma być równanie
sin2x−sin2y=sin(x+y)sin(x−y) ?
7 mar 14:11
Kasia: Rownanie powinno byc
7 mar 14:44
PW: Znane są wzory
| | α+β | | α−β | |
sinα+sinβ=2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | |
sinα−sinβ=2cos |
| sin |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Po wymnożeniu stronami
| | α+β | | α+β | | α−β | | α−β | |
(sinα+sinβ)(sinα−sinβ)=(2sin |
| cos |
| )(2sin |
| cos |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Po prawej stronie stosujemy dwukrotnie wzór na sinus podwojonego kąta, a po lewej wzór
skróconego mnożenia
sin
2α−sin
2β=sin(α+β)sin(α−β),
co kończy dowód.
7 mar 15:06