Wyjasnij ktos krok po kroku? 😣
Kasia: Rozwiaz rownanie
Sin4x=cos2x
Sin2xtgx=1
Sinx+cosx=0
7 mar 13:46
PW: sin4x=cos2x
Znany jest wzór
sin2α=2sinαcosα,
a więc lewą stronę można zapisać jako
sin(2(2x))=2sin(2x)cos(2x),
czyli równanie ma równoważną postać
2sin(2x)cos(2x)=cos(2x)
cos(2x)(2sin(2x)−1)=0
| | 1 | |
cos(2x)=0 lub sin(2x)= |
| |
| | 2 | |
itd.
7 mar 14:09
7 mar 14:40
Kasia: A to ostatnie rownanie ktos umie
7 mar 14:56
Jerzy:
| | π | |
sinx + cosx = √2*sin( |
| + x) |
| | 4 | |
7 mar 14:59
PW: Inny sposób:
Widać, że x, dla których
cosx=0
nie spełniają równania, bo dla takich x
sinx≠0.
Można więc obie strony równania podzielić przez cosx:
| | sinx | |
|
| + 1 = 0, cosx≠0 |
| | cosx | |
tgx=−1
7 mar 15:13
Kasia: Dziękuję 🤗
7 mar 15:55