RACHUNEK RÓŻNICZKOWY
bluee: | | x2+1 | |
Uzasadnij, że funkcja f określona wzorem f(x)= |
| , x ∊R\{−2,2} jest malejąca w |
| | x2−4 | |
każdym z przedziałów (0,2) ; (2,
∞).
| | −10x | |
Policzyłam pochodną tej funkcji, wyszło mi: f'(x)= |
| . Pochodna jest ujemna w |
| | (x2−4)2 | |
przedziale x∊<0,
∞>, czyli w tym samym przedziale funkcja f(x) powinna być malejąca. Co robię
źle
7 mar 13:22
Blee:
No i dobrze Ci wyszlo. Zauwaz ze x=2 NIE NALEZY do dziedziny dlatego f(x) maleje w przedzialach
(0,2) i w (2,+∞)
7 mar 13:25
bluee: No, tak ... Moje niedopatrzenie
7 mar 13:26
bluee: Dzięki za wskazówkę.
7 mar 13:26
jc:
| | 5 | |
f(x)=1+ |
| i widać, że dla x > 2 funkcja maleje, a dla x < −2 rośnie. |
| | x2−4 | |
7 mar 13:27
jc: Widać też, że dla w przedziale (−2,0] funkcja rośnie, a potem w przedziale [0,2) maleje.
7 mar 13:32