RACHUNEK RÓŻNICZKOWY
bluee: | | 1 | |
Dana jest funkcja f(x)=16x2+ |
| . Uzasadnij, że prosta przechodząca przez początek układu |
| | x | |
współrzędnych i styczna do wykresu funkcji f określona jest równaniem y=12x.
7 mar 12:11
bluee: Z treści zadania wynika, że chodzi o prostą dana równaniem y=ax, czyli b=0. Czyli f(x
0)=0. Z
| | −1 | |
moich obliczeń wyszło, że x0= |
| , a potem wychodzą mi jeszcze dziwniejsze rzeczy. |
| | 3√16 | |
7 mar 12:13
jc: Sprawdź, czy istnieje p takie, że
12=f'(p)
12p=f(p)
7 mar 12:22
bluee: Już mi wyszło.
7 mar 12:24
jc: p=1/4
7 mar 12:25