nierówność, dowód
ruzamka: Udowodnij, że dla każdych liczb rzeczywistych a i b zachodzi nierówność:
10a2−6a−2ab+b2+2>0
7 mar 11:28
jc: W takich zadaniach staraj się zapisać lewą stronę w postaci sumy kwadratów.
Tutaj mamy
(a−b)2 + (3a−1)2 + 1 > 0
7 mar 11:48
PW: Gorszy sposób, ale też dający wynik:
(1) b2−2ab+(10a2−6a+2)>0
jest nierównością kwadratową zmiennej b z parametrem a.
Δ=(−2a)2−4(10a2−6a+2)=4a2−40a2+24a−8=−36a2+24a−8=−(6a2)+24a−4−4=−(6a−2)2−4<0.
Niezależnie od wartości parametru a jest Δ<0, a więc nierówność (1) jest prawdziwa dla
wszystkich a i b.
7 mar 14:28