prawdopodobieństwo
MatMal: wykaz ze jesli :
P(a)=12
P(b)=13
to:
12≤P(a∪b)≤56
ja myslalem tak :
P(a∪b)=P(a)+P(b)−P(a∩b)
P(a∪b)=56 −P(a∩b)
więc : P(a∪b) ≤56
teraz z drugiej strony trzeba ograniczyć i tu pojawia się problem w zapisie.
Bo ja wiem, jak sobie to wyobraizmy lub narysujemy cala przestrzen Omega, to P(a∪b) musi byc
wieksze od P(a) co najmniej, bo wiadomo że P(b)może być zawarte całkowicie lub nie w P(a) ale,
jak mam to napisać żeby to było ładnie dla sprawdzającego ?
7 mar 11:26
Blee:
Zauwaz ze:
P(AnB)≤P(A)
P(AnB)≤P(B)
7 mar 11:56
Blee:
Wiec P(AnB)≤ min( P(A), P(B) ) −−− mniejsza z wartosci
7 mar 11:58
MatMal : tak samo mógłbym powiedzieć że
P(a∪b) ≥P(a)
P(a∪b)≥P(b)
7 mar 12:21
Blee:
Dokladnie
7 mar 12:46