podzielność liczby przez 6
matlamp: Udowodnij, że jeżeli liczby x, y, z są liczbami całkowitymi i liczba x + y + z jest podzielna
przez 6, to liczba x3+ y3+ z3 jest również podzielna przez 6.
7 mar 01:15
Basia:
(x+y+z)3 = (x+y)3+3(x+y)2*z+3(x+y)*z2+z3 =
x3+3x2y+3xy2+y3 + 3(x+y)2z+3(x+y)z2+z3
x3+y3+z3 = (x+y+z)3 − 3xy(x+y) −3(x+y)2z − 3(x+y)z2
x3+y3+z3 = (x+y+z)3 − 3(x+y)(xy + xz + yz + z2)
x3+y3+z3 = (x+y+z)3 − 3(x+y)[ x(y+z)+z(y+z)]
x3+y3+z3 = (x+y+z)3 − 3(x+y)(y+z)(x+z)
6|(x+y+z) ⇒ 2|(x+y+z) ⇒ jedna z tych liczb jest parzysta lub wszystkie są parzyste
jeżeli wszystkie są parzyste to ich sumy też są parzyste
wtedy
x3+y3+z3 = (6k)3 − 3*2n*2m*2p = 63k3 − 6*4n*m*p
jeżeli tylko jedna jest parzysta np.x to y i z są nieparzyste to y+z jest parzysta to
x3+y3+z3 = 63k3 −3(x+y)*2m*(x+z) = 63k3−6(x+y)*m*(x+z)
7 mar 01:44