Rozwiąż nierówność
Kaka129: Rozwiąż nierówność | x+5 | + |x −7|≥6
7 mar 00:14
aniabb:

kiedy niebieska jest wyżej niż zielona
7 mar 00:23
Kaka129: A jak to obliczyc?
7 mar 00:29
Eta:
Z wykresu aniabb
Odp: x∊R
przedziałami:
x∊(−∞, −5)
−x−5−x+7≥6 ⇒ x≤1 i x∊(−∞, −5) ⇒ x∊(−∞, −5)
dla x∊<−5,7)
x+5−x+7≥6 ⇒ x∊R i x∊<−5,7) ⇒x∊<−5,7)
dla x∊<7,∞)
x+5+x−7≥6 ⇒ x≥4 i x∊<7,∞) ⇒ x∊<7,∞)
i teraz suma tych trzech rozwiązań
daje odp: x∊R
7 mar 00:40
Basia:
y=x+5 m.zerowe x=−5
y=x−7 m.zerowe x=7
x∊(−∞;−5) ⇒ x+5<0 i x−7<0 ⇒ |x+5|=−x−5 i |x−7|=−x+7
i dostajesz
−x−5−x+7≥6
−2x ≥ 4
x≤ −2
x∊(−∞;−5)∩(−∞,−2) = (−∞;−5)
x∊<−5;7) ⇒ x+5≥0 i x−7<0 ⇒ |x+5|=x+5 i |x−7| = −x+7
i dostajesz
x+5−x+7≥6
12≥6
czyli w tym przedziale zawsze prawdziwe
[N[x∊<−5;7)
x∊<7;+∞) ⇒ x+5>0 i x−7≥0 ⇒ |x+5|=x+5 i |x−7|=x−7
i dostajesz
x+5+x−7≥6
2x≥8
x≥4
x∊<4;+∞)∩<7;+∞) = <7;+∞)
x∊(−∞;−5)∪<−5;7)∪<7;+∞) = R
7 mar 00:43
PW: |x+5|+|x−7|=|x+5|+|−x+7|≥|(x+5)+(−x+7)|=|12|, a więc dla wszystkich x∊R
|x+5|+|x−7|≥12>6.
Czasem się zdarzają takie łatwiutkie zadania maturalne polegające na zastosowaniu nierówności
|a|+|b|≥{a+b|.
7 mar 00:45
PW: Wygrałem

jeśli idzie o czas.
7 mar 00:47
Basia: Super sposób
PW
7 mar 00:48
7 mar 00:49
Kaka129: Dziękuję za pomoc 😃
7 mar 00:54