RACHUNEK RÓŻNICZKOWY
bluee: Rozważmy wszystkie stożki o tworzącej l. Uzasadnij, że największą objętość ma stożek, o
| | √3 | |
wysokości równej h= |
| l. |
| | 3 | |
6 mar 16:51
bluee: H
2+r
2=l
2
H=
√l2−r2
Nie wiem, jak pozbyć się niewiadomej r.
6 mar 17:12
Mila:
l
2=r
2+H
2
r
2=l
2−H
2
V'(H)=0⇔l
2−3H
2=0
3H
2=l
2
l
2−3H
2>0
| | l | |
Dla H= |
| funkcja V(H) ma największą wartość |
| | √3 | |
6 mar 18:31
bluee: | | 1 | |
Czy nie powinno być przypadkiem V'(H)= |
| π(2l−3H2) |
| | 3 | |
6 mar 19:54
Basia: nie; pochodna jest "po H"; l jest tutaj zadaną wartością stałą
6 mar 19:58
bluee: Sprawdziłam jednak Mila musi mieć rację, bo inaczej nie wychodzi wynik. Jednak czy pochodna z
funkcji x
n nie wynosi nx
n−1
6 mar 19:58
bluee: No tak dzięki

Basia
6 mar 19:59
Basia: tak; (xn)' = n*xn−1
6 mar 20:12