Przeksztalcenia izometryczne na plaszczyznie
Krzysiek60: Dany jest trapez ABCD
Okreslic wzajemnie jednoznaczne przeksztalcenie jednej podstawy trapezu na druga
6 mar 13:37
PW: Na przykład jednokładność o środku M, gdzie M oznacza wspólny punkt przekątnych trapezu.
Ale tym razem hasło "Przekształcenia izometryczne" to podpucha.
6 mar 13:59
Krzysiek60:
A mozna troche jasniej z ta jednokladnoscia ?
W zbiorze zadan mam tak
Przedluzmy ramiona trapezu do przeciecia sie w punkcie P i poprowadzmy przez ten punkt pek
prostych
Przyporzadkujmy wzajemnie punkty X i X' obu podstaw lezace na tej samen prostej peku
tak okreslone przeksztalcenie jest wzajemnie jednoznaczne . Dlaczgo ? to pytam ja
Bo jesli puntowi X na podstawie AB przyporzadkujemy punkt X' ba podstawie CD jka zrobimy
odwrotne przeksztalcenie wokol punktu P?
dalej jest oczwywiscie nie jest to jedyne przeksztalcenie wzajemnie jednoznaczne .
6 mar 16:17
PW: To przekształcenie też jest jednokładnością, co wynika z twierdzenia Talesa. Być może zadanie
jest z takiego etapu edukacji, na którym uczeń jeszcze nie zna tego twierdzenia, wtedy nie
trzeba tego nazywać jednokładnością − wystarczy opis. Dowolnemu punktowi X przyporządkowujemy
punkt X' w sposób pokazany na rysunku. Jest to przekształcenie wzjemnie jednoznaczne, gdyż
prosta przecina każdy odcinek tylko w jednym punkcie. Każdy punkt X z podstawy AB ma więc
dokładnie jeden obraz X' w podstawie BC, i odwrotnie.
Także wzajemnie jednoznacznie przyporządkujemy punkty jednej podstawy punktom drugiej, gdy od X
poprowadzimy prostą przez M − wspólny punkt przekątnych. Też to będzie jednokładność, ale o
innym stosunku, w tym zadaniu nie trzeba go wyznaczać. Ważne, że każdy X będzie miał w ten
sposób dokładnie jeden obraz X' i odwrotnie.
6 mar 16:51
Krzysiek60: Jezu a ja sie uparlem przy symetrii osiowej tak jak w okregu .
Robie sobie taki przerywnik zeby nie zwariowac przy trojkatach przystajacych
Dziekuje
PW
6 mar 16:58