FUNKCJE CD.
bluee: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=x2−5x+6x−1, x∊R\{−1}. Wykres funkcji f
przesunięto o wektor u=[4,−2] i otrzymana wykres funkcji g, a następnie z wykresu funkcji g
otrzymano wykres h(x)=(−2x). Uzasadnij, że funkcja h określona jest wzorem
h(x)=4x2+30x+52−2x−5
6 mar 11:21
kochanus_niepospolitus:
pisz ułamki za pomocą U ... z tego nic nie można odczytać
6 mar 11:23
6 mar 11:29
kochanus_niepospolitus:
co ma oznaczać, że h(x) = (−2x)
6 mar 11:49
bluee: h(x)=g(−2x)
6 mar 11:53
kochanus_niepospolitus:
| | x2−5x+6 | | (x−3)(x−2) | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
przesuwać mamy o wektor [4, −2] ; ale dla ułatwienia (dla Ciebie) podzielę to na przesunięcie o
wektor [0, −2] a później otrzymaną funkcję o wektor [4,0] (wyjdzie to samo).
przesuwamy o wektor [0,−2]
| | (x−3)(x−2) | |
m(x) = f(x) − 2 = |
| −2 |
| | x−1 | |
przesuwamy o wektor [4 ; 0]
| | ( (x−4) −3)( (x−4) − 2) | | (x−7)(x−6) | |
g(x) = m(x−4) = |
| − 2 = |
| − 2 |
| | (x−4) − 1 | | x−5 | |
a może chodzi Ci, że h(x) =
g(−2x)
6 mar 11:53
bluee: No tak, a ja na siłę chciałam skrócić funkcję f(x) i sprowadzić do postaci kanonicznej.
6 mar 11:55
kochanus_niepospolitus:
no dobra ... więc:
| | (x−7)(x−6) | |
g(x) = |
| − 2 |
| | x−5 | |
| | ( (−2x) − 7)( (−2x) − 6) | | (−2x − 7)(−2x−6) | |
h(x) = g(−2x) = |
| − 2 = |
| −2 = |
| | (−2x) − 5 | | −2x − 5 | |
i teraz na jedną kreskę ułamkową, wymnażasz nawiasy, redukujesz co się da i winno wyjść
6 mar 11:56
bluee: Dzięki
6 mar 11:57