FUNKCJE
bluee: Funkcja określona jest wzorem f(x)=x2x3+1. Wykaż, że jeżeli dla dwóch ujemnych liczb a i
b takich, że a≠−1 i b≠−a zachodzi równość f(a)=f(b), to liczb a i b są równe.
6 mar 11:06
bluee: Mi wyszło a2b2=b+a, ale nie co dalej...
6 mar 11:08
kochanus_niepospolitus:
a z łaski swjoej zapisz tą funkcję używając U a nie u do zapisu ułamka:
jak widzisz −−− wielka różnica w czytelności zapisu
6 mar 11:21
kochanus_niepospolitus:
skoro a i b mają być ujemne to jakim niby cudem może zajść b = −a (że trzeba to wyrzucić w
założeniach)
6 mar 11:22
bluee: | | x2 | |
f(x)= |
| Dzięki za wskazówkę z zapisywanie ułamków. |
| | x3+1 | |
6 mar 11:24
bluee: A co do b=−a, coś mi źle wskoczyło, założenie jest takie a≠−1 i b≠−1.
6 mar 11:26
kochanus_niepospolitus:
Sposób 1:
Badamy przebieg zmienności funkcji dla x<0
lim
x−> −1− f(x) = −
∞
lim
x−> −1+ f(x) = +
∞
zauważamy, że f(x) < 0 dla x< −1 oraz f(x) > 0 dla x∊(−1,0)
| | 2x(x3+1) − x2*(3x2) | | 2x − x4 | |
f' = |
| = |
| = |
| | (x3+1)2 | | (x3+1)2 | |
| | x(2−x3) | |
= |
| <0 dla x<0 |
| | (x3+1)2 | |
czyli funkcja będzie malejąca w przedziałach (−
∞,−1) i (−1,0)
z tych trzech rzeczy wychodzi, że f(b) = f(a) ⇒ b=a
6 mar 11:43
kochanus_niepospolitus:
Sposób 2:
| a2 | | b2 | |
| = |
| ⇔ a2b3 + a2 = a3b2 + b2 ⇔ |
| a3+1 | | b3+1 | |
⇔ a
2b
2(b − a) = b
2−a
2 ⇔ a
2b
2(b−a) = (b+a)(b−a) ⇔
⇔ a
2b
2 = b+a ∨ b−a = 0
⇔ sprzeczne (L >0 ; P <0) ∨ b = a
c.n.w.
6 mar 11:47
bluee: Nie za bardzo jak b−a=0 ma się do a2b2=b+a.
6 mar 11:57
kochanus_niepospolitus:
masz równanie:
a2b2(b−a) = (b+a)(b−a)
to równanie będzie zachodzić dla jednego z poniższych warunków:
1) zakładamy, że b−a ≠ 0 i obustronnie dzielimy otrzymując:
a2b2 = b+a
2) gdy:
b − a = 0
6 mar 11:58
bluee: Ok teraz rozumiem
6 mar 12:04