Zbadać zbieżność szeregu, jak jest zbieżny to obliczyć sumę.
Piotrek: Zbadać zbieżność szeregu, jak jest zbieżny to obliczyć sumę.
1(3n−2)(3n+1)
Ponownie nie mam pomysłu jak się za to zabrać.
5 mar 23:56
Piotrek: Licząc an+1 przez an nigdzie nie doszedłem bo wyszło mi równo 1.
5 mar 23:57
Adamm: zbadaj sumy częściowe
5 mar 23:58
Piotrek: Możesz zacząć obliczenia? Nie bardzo wiem o co chodzi.
6 mar 00:04
Blee:
Zauwaz ze 3n2 > 3n − 2
Stad:
1/(9n2 −3n + 2) < 1/(9n2 − 3n2) = 1/(6n2)
Z porownawczego wychodzi ze szereg zbiezny.
6 mar 00:09
jc:
S
3=a
1+a
2+a
3=
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| [( |
| − |
| )+( |
| − |
| )+( |
| − |
| )]= |
| (1− |
| ) |
| 3 | | 1 | | 4 | | 4 | | 7 | | 7 | | 10 | | 3 | | 10 | |
Ogólnie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = |
| (1− |
| ) → |
| |
| | 3 | | 3n+1 | | 3 | |
6 mar 00:26