Zbadać zbieżność szeregu, jak jest zbieżny to obliczyć sumę.
Piotrek: Zbadać zbieżność szeregu, jak jest zbieżny to obliczyć sumę.
n2*sin(2n)*tg(15n)
Nie mam pomysłu jak się za to zabrać.
5 mar 22:57
Adamm: | n2sin(2/n)tg(15/n) | |
| →1 |
| n2*(2/n)(15/n) | |
szereg jest rozbieżny
5 mar 23:04
Blee:
granice:
| | sin(2/n) | | tg(15/n) | |
limn−>∞ an = limn−>∞ 30* |
| * |
| = |
| | | | 15/n | |
| | 30 | | sin(2/n) | | sin(15/n) | |
= limn−>∞ |
| * |
| * |
| = 30 |
| | cos(15/n) | | | | 15/n | |
wniosek

5 mar 23:06
Piotrek: Skoro lim an jest rózny od zera to musi być rozbieżny. Dzięki.
5 mar 23:30