rownanie
Marek : rozwiaz rownanie p2−2q2=1 jeśli wiadomo ze p i q sa liczbami pierwszymi,jak to można zrobić?
5 mar 22:37
Adamm:
(p−1)(p+1)=2q2
2|(p−1) lub 2|(p+1) ⇔ 2|(p−1) oraz 2|(p+1) ⇔ 4|(p−1)(p+1) ⇒ 4|2q2 ⇒ 2|q2 ⇒ 2|q
2|q oraz q jest pierwsze ⇒ q=2
czyli p=3
5 mar 22:47
Blee:
1) p,q ≠ 3
skoro p i q to liczby pierwsze
to p2 = 3k+1 oraz q2 = 3l+1
stąd:
3k+1 − 2*(3l+1) = 3(k − 2l) −1 = 1 −> 3(k−2l) = 2
brak rozwiązań
2) p=3 ; q ≠ 3
p2 = 9 ; q2 = 3l+1
9 − 2*(3l+1) = −2*3l + 7 = 1 −> −2*3l = −6 −> 3l = 3 −> l =1 −> q2 = 3+1 = 4 −> q = 2
3) p≠3 ; q = 3
p2 = 3k+1 ; q2 = 9
3k+1 − 2*9 = 3k − 17 = 1 −> 3k = 18 −> k = 9 −> p2 = 28 −> p ∉ N
brak rozwiązań
czyli jedynym rozwiązaniem jest p=3 i q = 2
sprawdzamy:
32 − 2*22 = 9 − 8 = 1
Koooniec
5 mar 22:50