80 pochodna
Dziedzina : Wyznaczyc osiemdziesiąta pochodna funkcji w punkcie x=0
f (x)=e2x*x3
Ma ktoś jakiś pomysł czy rozpisywać ze 20 kartek A4
5 mar 22:22
Dziedzina :
5 mar 23:08
the foxi:
e2x
5 mar 23:11
Dziedzina : Z pozoru tez tak na początku myślałem.
5 mar 23:22
Blee:
f = e
2x(x
3)
f' = e
2x(2x
3 + 3x
2)
f'' = e
2x(2
2x
3 + 3*2
1x
2 + 3*2
1x
2 + 3*2
1x) =
=e
2x(2
2x
3 + 3*2
2x
2 + 3*2
1x)
f''' = e
2x(2
3x
3 + 3*2
3x
2 + 3*2
2x + 3*2
2x
2 + 3*2
3x +3*2) =
= e
2x(2
3x
3 + 3
22
2x
2 + 3
22
2x + 3*2)
f
IV = e
2x(2
4x
3 + 3
22
4x
2 + 3
22
4x + 3*2
2 + 3*2
4x
2 + 3
2*2
5x + 3
2*2
4) =
= e
2x(2
4x
3 + 3
22
6x
2 + 3
32
4x + 3*2
2 + 3
2*2
4)
f
V = e
2x(2
5x
3 + 3
22
7x
2 + 3
32
5x + 3*2
3 + 3
2*2
5 + 3*2
4x
2 + 3
22
7x + 3
32
4) =
= i tutaj już się ładnie nie będzie grupować
5 mar 23:24
Blee:
na pewno nie e2x bo jak widzimy już przy trzeciej pochodnej w nawiasie pojawiają się
wyrażenia bez 'x'
5 mar 23:24
the foxi:
fakt, przepraszam ;x
5 mar 23:35
Adamm:
Blee... serio?
ex=1+x/1!+x2/2!+...+xn/n!+...
exx3=x3+x4/1!+x6/2!+...+xn+3/n!+...
f(80)(0)=80!*współczynnik przy x80
czyli
f(80)(0)=80!/77!=80*79*78
5 mar 23:47
Blee:
Adamm ... widzisz ... chciałem 'na chama' zrobić znajdując jakąś rekurencję
5 mar 23:53
Adamm: no ja się też trochę pomyliłem, bo zamiast e
2x napisałem e
x
5 mar 23:57