Trojkaty przystajace
Dobra kawa:

dany jest trojkat ABC w ktorym kątA= 30
o i kąt C= 50
o
Punkt D lezy na boku AB przy czym BD= BC
Wykazac ze CD= AB
5 mar 22:04
Dobra kawa:
5 mar 22:33
Krzysiek60:
5 mar 22:54
PW: CD
2=BC
2+BD
2−2BC
.DBcos100°
Z założenia DB=BC, a więc
CD
2=2BC
2−2BC
2cos100°
(1) CD
2=2BC
2(1−cos100°)
Mam wrażenie, że podstawienie (2) w (1) da tezę.
6 mar 00:02
Krzysiek60: Dziekuje Ci PW .
Twoje rozwiazanie juz rano przeananlizuje .
mam jednak znalezc trojkaty przystajace
Wiec bede mial dwa rozwiazania .
6 mar 00:24
PW: Ten temat "trójkąty przystające" to dla zmylenia przeciwnika.
Ja widzę tw. kosinusów i tw. sinusów. Jeżeli ktoś potrafi coś dorysować, coś zaczarować i
zobaczyć trójkąty przystające, to chcę to zobaczyć.
6 mar 00:28
Krzysiek60:

Dzien dobry
PW
Znalazlem takie rozwiazanie
Oznaczmy przez B' punkt symetryczny do do wierzcholka B wzgledem prostej AC
Wtedy kat BAB'= 2*30
o= 60
o
oraz AB= AB' stad wynika z etrojkat BAB' jest rownoboczny
Ponadto BD= BC= CB'
oraz kat B"CB= 2*50= 100= 180−30−50= kat CBD
wobec tego ΔB'CB przystaje do Δ CBD cecha BKB stad CD= B'B= AB
6 mar 12:10
Krzysiek60: Powiem szczerze ze nigdy bym na to nie wpadl
6 mar 12:13
PW: No i zaczarowali.

dziękuję.
Ze smutkiem stwierdzam, że poradziłem sobie jak rzemieślnik, wyliczyłem zamiast udowodnić.
Jest to przykład na zjawisko "nadmiar wiedzy czasem przeszkadza". Ponieważ "widziałem"
możliwość zastosowania twierdzeń, ten sposób wydał mi się oczywisty. Ktoś, kto nie zna tych
twierdzeń, pomyśli i znajdzie.
6 mar 12:27
Krzysiek60: Niestety nie potrafie dokonczyc tych obliczen
jedynie co moge zapisac ze cos100
o= −sin10
o
| AB2 | |
wiec CD2= |
| (1+sin10o} |
| sin250o | |
| AB2 | | AB2*sin10o | |
CD2= |
| + |
| |
| sin250o | | sin250o | |
6 mar 19:20
PW: Wzór połówkowy dla cos100°.
W związku z tym mam pytanie:
− Czy w zadaniu jest istotne, że 100° i 50°, czy wystarczy ∡B=2∡C?
6 mar 19:31
Krzysiek60: Nie potrafie tego roztrzygnac
6 mar 19:35
PW: | 1 | |
Nie wystarczy, bo w wyliczeniu korzystaliśmy z równości sin30°= |
| . |
| 2 | |
6 mar 19:36
Krzysiek60: Jesli bvys mogl w miedzyczasie dokonczyc te obliczenia to bylbym wdzieczny
Naprawde nie wiem jak .
6 mar 19:43
PW:
(1) CD2=2BC2(1−cos100°)
(1') CD2=2BC2(2sin250°)
i podstawić (2) do (1').
6 mar 19:54