ciągi
...: ciągiem arytmetycznym o różnicy r=−2 jest ciąg?
odp. jest an=1−4n2 proszę o wytłumaczenie dlaczego
5 mar 21:58
Dobra kawa: Bo tak napisali w odpowiedzi .
5 mar 22:00
...: spostrzegawcze. brawo
5 mar 22:02
iteRacj@:
| | 1−4(n+1) | | −3−4n | | −3 | | −4n | |
an+1= |
| = |
| = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a
n+1=a
n+r
| −3 | | −4n | | 1 | | −4n | |
| + |
| = |
| + |
| −2 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
r=−2
5 mar 22:05
Dobra kawa: Jesli sie oczekuje pomocy to nalezy napisac cala tresc zadania
Rownie dobrze takim ciagiem jest ciag an=−2n i co ty na to ?
5 mar 22:08
...: ja na to, że napisałam całą treść zadania. gdyby było więcej informacji, sama sobie bym z tym
poradziła ; )
iteRacja@ dziękuję
5 mar 22:14
Mila:
Nie napisałaś całej treści zadania.
Oto treść zadania:
Ciągiem arytmetycznym o różnicy r=−2 jest ciąg:
a) a
n=2n−2
b) a
n=2+(n−2)
d) a
n=−2
5 mar 22:22
Dobra kawa: W takim razie tresc zadania jest zla
Powinno byc Sprawdz jak jest roznica iagu okreslona wzorem an= itd
Natomiast tresc z 21 : 58 sugeruje ze moga byc jescze jakies inne ciagi do sorawdzenia
No ale to juz .....
5 mar 22:23
...: chodziło mi o wytłumaczenie dlaczego ta odpowiedź jest prawidłowa, dlatego nie podawałam
innych, ale jeśli to kogoś wprowadziło w błąd, to bardzo przepraszam. mój błąd
5 mar 22:26
Mila:
5 mar 22:32