wykaż
Kamil: wykaż że nie istnieje taka liczba naturalna która przy dzieleniu przez 18 daje resztę 13 oraz
przy dzieleniu przez 21 daje resztę 2
5 mar 21:30
Adamm: porównaj reszty z dzielenia przez 3
5 mar 21:40
Kamil: czyli
n=18k+13
n=21t+2
t,k∊N
co można dalej zrobić?
tak?
21t+2=18k+13
5 mar 21:51
Blee:
n = 18k + 13 −> n = 3(6k + 4) + 1
n = 21t + 2 −> n = 3(7t) + 2
wniosek
5 mar 21:55
Buraczek: x = 18*y + 13
Można x zapisać też w ten sposób
x = 18 + 18 + 18 + 18 ... + 13
Można z 18stek "utworzyć" 21ki za pomocą samych 18stek
x = 18 + 18 + 6*3.. + 13
x = (18 + 3) + (18 + 3) .. + 13
x = 21 + 21 + 21 ... + 13
jest 6 przypadków, w których dzięki tej przemianie zostają nam kolejno 21ki, 13stka i:
0, 3, 6, 9, 12, 15
Rozważamy każdy z osobna:
1. (13 + 0)/21 R. 13
2. (13 + 3)/21 R. 16
3. (13 + 6)/21 R. 19
Później
4. R. 1
5. R. 4
6. R. 7
To dowodzi nam, że nie ma takiej liczby.
5 mar 21:57
Kamil: Blee jakoś nie mogę wyciągnąć wniosków...
chodzi tu o parzystość liczb?
nie widzę tego
5 mar 22:06
Blee:
nie ... chodzi oto, że najpierw masz że n = 3(6k+4) + 1 ... czyli dzieląc przez 3 masz resztę 1

a to samo n = 3*7t +
2 ... czyli przy dzieleniu przez 3 masz resztę 2

I jakim cudem jedna i ta sama liczba może dawać różną resztę przy dzieleniu przez 3
5 mar 22:13