z
QWERTY: Ciąg (an) określony jest wzorem an = n2 . Wyraź w zależności od n , różnice an+1−an
5 mar 21:04
Dobra kawa: (n+1)2−n2= n2+2n+1−n2= 2n+1
5 mar 21:09
QWERTY: skąd się wzięło (n+1)2 ?
5 mar 21:10
Dobra kawa: skoro an= n2 to an+1 = (n+1)2 bo w miejsce n wstwiasz n+1
5 mar 21:13
QWERTY: czyli a2n−an to a2n=(2n)2=4n2
a2n−an=4n2−n2=3n2 ok ?
5 mar 21:18
Janek191:
5 mar 21:27
QWERTY:
określ monotoniczność
5 mar 21:51
QWERTY: ?
5 mar 22:12
Dobra kawa: LIcznik jest ujemny
natomiast mianownik jest dodatni bo n∊N wiec to wyrazenie jest ujemne to w takim razie
jaki to ciag
rosnacy czy malejacy ?
5 mar 22:15
QWERTY: malejący
5 mar 22:24
Dobra kawa:
5 mar 22:25
QWERTY: Zbadaj czy an jest ciągiem arytmetycznym
a
n=
√5−
√2n
a
n+1−a
n
a
n+1=
√5−
√5(n+1)=
√5−
√5n−
√5
a
n+1−a
n=
√5−
√5n−
√5−
√5−
√2n=−2
√5n−2
√5 czyli nie jest ta
5 mar 22:53
Krzysiek60: Musi byc Zobacz z e wzor tego ciagu przypomina wzor funkcji liniowej y= ax+b
tutaj masz an= √5−√2n = −√2n+√5
Sprawdz obliczenia
przy an+1 juz skopales
5 mar 22:58
QWERTY: jak zrobić
an=log2 32n+1
stanąłem na log2 33n+4−log2 32n+1
5 mar 22:59
Krzysiek60: =======================
5 mar 23:01
Krzysiek60: log232n+1 = an
an+1= log232(n+1)+1= log232n+3
5 mar 23:04
Krzysiek60: | | 9n*27 | |
log232n+3−log232n+1= log2U{32n+3{32n+1= log2 |
| = log29= |
| | 9n*3 | |
=log
23
2= 2log
23 i tak zostaw
5 mar 23:11
Krzysiek60: Pasuje bo zaraz ide spac
Jeszcze chwile poczekam moze ktos pomoze w moim zadaniu
5 mar 23:26
QWERTY: Zbadaj czy an jest ciągiem geometrycznym
| | 4n+2 | |
q= |
| jak to dalej zrobić ? |
| | 52n−1 | |
6 mar 00:10
aniabb: to ostatnie to nie q tylko an+1 więc podziel je przez an
6 mar 00:17
PW: Stosunek a
n+1 do a
n nie jest stały (zależy od n). Ciąg nie jest geometryczny.
Nie trzeba pisać od razu q=.., bo właśnie tego nie wiemy, a sugestia może być silna. Po prostu
badajmy
6 mar 00:18
PW: Aaaa, uwierzyłem i piszę głupstwa.
6 mar 00:20
QWERTY:
6 mar 00:28
aniabb: dzielenie przez ułamek to mnożenie przez odwrotność
6 mar 00:35