matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zmiana postaci wyrażenia
katia:
wyrażenie
1
x−3
−
1
x+3
można zapisać w postaci: odpowiedź brzmi:
6
x
2
−9
. mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego?
5 mar 21:00
Dobra kawa:
Po sprowadzeniu do wspolnego mianownika (x+3)(x−3) otrzymasz takie rozwiazanie
5 mar 21:02
katia:
okej, dzięki
5 mar 21:08
Dobra kawa:
1
1
−
x≠3 oraz x≠3
x−3
x+3
1(x+3
1(x−3)
x+3−(x−3)
x+3−x+3
−
=
=
=
(x−3)(x+3)
(x−3)(x+3)
(x−3)(x+3)
(x−3)(x+3)
6
=
(x−3)(x+3)
6
x
2
−9
bo (x−3)(x+3}= x
2
−9 wzor (a−b)(a+b)= a
2
−b
2
5 mar 21:22
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick