Trojkat rownoramienny
Dobra kawa:

W trojkacie ABC poprowadzono wysokosci AA' iBB'
Proste zawierajace te wysokosci przecinaja sie w punkcie P
Udowodnij ze jesli AP= PB to trojkat jest rownoramienny
Prosze o pomoc w rozpatrzeniu przypadku gdy trojkat ABC jest rozwartokatny
wtedy wysokosci przecinaja sie na zewnatrz trojkata
Jednak mam pytanie na poczatek
Czy dobrze narysowalem te dwie wysokosci bo z nimi mialem najwiekszy kolpot ?
Na przyklad wysokosc AA' . Przedluzam ramie AC i z puktu B rysuje prosta prostopadle do tego
przedluzenia
Punkt przeciecia sie obydwu prostych wyznaczy punkt A"
5 mar 20:52
Janek191:
Wysokościami są: BA' i AB'
5 mar 21:02
Dobra kawa: Tak ja rozumiem bo to trojkat rozwartokatny ale czy ich konstrukcja jest prawidlowa ?
5 mar 21:07
Mila:
Tak.
5 mar 21:17
Mila:

Masz wysokości ( bez przedłużeń).
5 mar 21:28
Dobra kawa: To dalej
AP= PB wiec trojkat ABP jest rownoramienny
kąty przy podstawie tego trojkata sa rowne
w trojkacie prostokatnym AB'B kąt B'BA = 90−α
W trojkacie prostkatnym AA'B kat A'AB = 90−α
Na podstawie cechy KBK ΔAB"B jest przystajacy do trojkata AA'B
stad tak jak napisal Janek 191 BA'= AB'
A to jest wlasnosc trojkata rownoramiennego
5 mar 21:32
Dobra kawa: Dzieki Mila za rysunek i potwierdzenie
5 mar 21:33