matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem z szeregami Maclaurina
Potężny matematyk:
Dla podanej funkcji: − znaleźć ich szeregi Maclaurina, − określić przedziały zbieżności tych szeregów, − obliczyć pochodne: f(22)(0) f(23)(0). x f(x)=−−−−−− 9−4x
2
5 mar 20:43
jc:
x
1
x
f(x)=
=
(1 + 4x
2
/9 + 4
2
x
4
/9
2
+ 4
3
x
6
/9
3
+ ...)
9
1−4x
2
/9
9
5 mar 20:53
piotr:
x
x
1
2x
−
= −
= −
∑
n=0
∞
(2x/3)
2n
=
9−4x
2
9
1−(2x/3)
2
2*3*3
1
=−
∑
n=0
∞
(2x/3)
2n+1
6
5 mar 21:02
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick