Wyznaczanie najbliższego punktu
amelon: Prosta k przechodzi przez punkt P = (4; 4) i jest równoległa do prostej wyznaczonej przez
punkty A = (1; 0) i B = (5; 2). Wyznacz współrzędne punktu C należącego do prostej k, który
jest równo oddalony od punktów A i B.
Obliczyłem, że C = (2; 3), tylko że nie sądzę żeby zadanie sprowadzało się do:
1)wyznaczenia wzorów ogólnych tych prostych k i AB
2)obliczenia punktu środkowego pomiędzy A i B;
3)obliczeniu na podstawie punktu z poprzedniego kroku prostej prostopadłej do prostej k
4)obliczenie punktu C
Czy jest jakiś szybszy sposób na obliczenie tego punktu? Tu screen z geogebry żeby zilustrować
ten sposób:
https://imgur.com/aAz5Zr0
Janek191:
więc
y = 0,5 x + b P = ( 4,4)
4 = 2 + b ⇒ b = 2
k : y = 0,5 x + 2
więc
C = ( x, 0,5 x + 2)
oraz
I AC I
2 = I BC I
2
( x −1)
2 + ( 0,5 x + 2)
2 = (x − 5)
2 + (0,5 x)
2
x
2 − 2 x + 1 + 0,25 x
2 + 2 x + 4 = x
2 − 10 x + 25 + 0,25 x
2
10 x = 20
x = 2
y = 0,5*2 + 2 = 3
C = (2, 3)
========