matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wagoniki
Aniaa:
Mamy 10 wagoników i grupę 20 osób, w każdym siadają dwie osoby. Jakie jest prawdopodobieństwo że para przyjaciół usiądzie w tym samym wagoniku?
5 mar 19:56
Blee:
40*1*38!
40*1
1
P(A) =
=
=
40!
40*39
39
5 mar 20:00